Eldeniz Ağız Diş ve Sağlığı Polikliniği’ni Konya Kanal Tedavisi ve Konya Kanal Tedavisi Fiyatları için arayıp randevu alabilirsiniz.
Kanal tedavisi, ihmal edilmiş ve tedavisi düzgün bir biçimde yapılmamış diş çürüklerinde, iltihaplanmış ve çürümüş dokunun diş içerisinden temizlenerek açılan kanala dolgu maddesi eklenmesi işlemidir. Diş köklerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve tedavinin en ince ayrıntılar dahi düşünülerek yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisindeki yanlış uygulamalar diş kaybına neden olurken, endodonti uzmanlarının dikkatli ve titiz çalışmasıyla yapılan kanal tedavileri sayesinde dişler sağlığına kavuşur ve uzun ömürlü bir sonuç elde edilir. Hakkında çok fazla duyumun olduğu kanal tedavisi ile ilgili akınıza takılanların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
İleri seviyede enfekte olmuş veya çürümüş dişin onarılması ve kurtarılması için uygulanan, dişin sinir ve canlı kısım olan pulpanın alınması ve oluşan boşluğun doldurulmasıyla sonlandırılan tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi hastanın diş kaybı yaşamasını önleyerek, uzun yıllar boyunca çiğneme fonksiyonunda herhangi bozulma olmadan dişi kullanmaya devam etmesini sağlayabilmektedir. Erken başlanması, bu tedavi yöntemiyle dişin kurtarılması açısından çok önemlidir. Zira ihmal edilmesiyle enfeksiyon çevre dişlere yayılmakta ve ayrıca dişin kurtarılması da imkansız hale gelmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın dişinin sağlık durumuna bağlı olarak tek veya genelde çift seansta tamamlanan kanal tedavisi hekimin uygun gördüğü durumlarda iki den daha fazla seansla da tamamlanabilmektedir, ilk aşamada diş hekiminin diş kök kanallarını incelemek ve çevre kemik dokuda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını görmek için panaromik (tüm çene) veya periapikal (küçük film) röntgen çekimiyle başlar. Röntgenin incelenmesinin ardından tedaviye karar veren diş hekimi ilk aşamada lokal anestezi uygular ki, bazı hastalarda sinir öldüğü için anesteziye gerek olmamasına karşın çoğu zaman hasta psikolojisini rahatlatmak adına küçük dozda anestezi uygulanmaktadır. İkinci aşamada ise bakterilerin yoğunlaştığı pulpa (diş sinirleri), çürümeye başlayan sinir dokusu ve bu bölgedeki enfeksiyon görülen diğer dokuların dişten uzaklaştırılması için dişin pulpasının (kanalların başladığı bölgeye) kadar sulu ve susuz aletlerle kötü dokular uzaklaştırılarak kanal girişlerine kadar temizlenir. Kanal başlarından itibaren kök ucuna kadar olan kısım hekimin kullandığı özel döner sistemlerle literatüre uygun şekilde kötü dokulardan(çürük gibi) enfekte olmuş kanal duvarları kazınarak ve genişletilerek etkin bir biçimde yapılması adına kanalın genişletilmesi gerekir.
Kanal genişletme işleminde diş sinirleri alındığı için hastanın törpüleme suretiyle gerçekleştirilen kanal genişletme işleminden herhangi bir acı veya ağrı duyması söz konusu değildir. Tamamen temizlenen dişin sızdırmaz hale getirilmesi için birkaç gün beklenmesi gerekebilir ve bu süre ayrıca hekimin diş içine uygulayacağı solüsyonlar sayesinde enfeksiyonun tekrarlama ihtimalini de ortadan kaldıracaktır.
Son aşamada ise tamamen temizlenen dişin kök odaları doldurulup sızdırmaz şekilde dolgusu yapılarak tamamlanır. Bu doldurma işlemi yeni enfeksiyon oluşumu önler ve ayrıca dişe mukavemet kazandırır. Özel maddelerle diş kanalları ve boşluğun tamamı doldurulduktan sonra dişteki hasara bağlı olarak doldu işlemi yapılarak kanal tedavisi sonlandırılmış olur. Son aşamadaki restorasyon işleminin titizlikle yapılması, kanal tedavisi başarısını doğrudan etkileyeceği için dolgu veya diğer restorasyon yöntemlerinin dikkatlice seçilmesi ve kusursuzca uygulanması gerekir. Son aşamada kanal tedavisi üst yapısı hekimin uygun gördüğü durumda kanal tedavisinin ve dişin ömrünü uzatmak için dolgu ve protetik tedavilerle tamamlanmalıdır.
Günümüzde %95 üzerinde başarı oranına sahip bir tedavi yöntemi olan ve böylelikle hastanın uzun yıllar boyunca problem yaşamadan dişini kullanmasına olanak tanıyan kanal tedavisi neticesinde pek çok hasta tedavi gören dişinin bakım ve etraftaki dokuların temizliğini yaptığı taktirde, diş hekimine düzenli kontrollerini yaptırdığı sürece ömür boyu kullanabilmektedir.